• Töiden takia tieni vei heti Prahan jälkeen Suomen Haminaan. 20 000 asukkaan pieneen merenranta kaupunkiin Venäjän rajan läheisyyteen. Aluksi pelkäsin tätä siirtymää; 1,2 miljoonan asukkaan pääkaupungista pienen pieneen ’peräkylään’. Ehkä vielä syksyn iskiessä takavasemmalta ajatukseni tästä kaupungista muuttuvat, mutta tällä hetkellä Haminassa elo tuntuu kuin eläisi historian kirjassa. Hyvällä tavalla. Onhan kaupunki muutamaan otteeseen palanut sodan tuoksinnoissa. Näistä ajoista muistona on vanhan linnoituksen vallit, bastionit, joita on seitsemästä säilytetty kuusi. Valleilla on hauska kulkea, pyörälläkin. Ihan kuin pomppisi vehreillä nummilla.
  IMG_0806
  IMG_0813
  Kaupunki on pitänyt todella hyvää huolta vanhoista rakennuksista. Arvostuksen vanhoja 50-luvun (ja vähän vanhempiakin) taloja kohtaan huomaa heti kulkiessaan omakotitaloaluiden lävitse, ja näitähän Haminassa riittää. Suuret tontit, tuoksuvat isot omenapuut, vanhat pihakuuset, pientareella kasvavat vatut ja mansikat sekä vastaleikatun ruohon tuoksu joka toisella tontilla hivelee ohikulkijan aisteja häpeilemättä. Haminan kaupunki on ainoaa ympyrän muotoista laatuaan Suomessa, ja sieltä löytyykin Pikkuympyränkatu sekä Isoympyränkatu.
  IMG_0792
  IMG_0794
  Täällä ei todellakaan tarvitse miettiä mitä tekisi illat, kun vain hyppää pyörän selkään ja polkee katuja eteenpäin. Tähän kaupunkiin on vaikea eksyä, ja joka nurkalta löytää aina jotain uniikkia. Eräänkin omakotitalon pihaan oli talon isäntä hitsannut vanhoista peltiosista robottiukkelin muotoisen postilaatikon. Toisen talon emäntä oli onnistunut ripustamaan ison omenapuunsa oksaan riipputuolin. Mikä mahtava idea! Pystyin hyvin kuvittelemaan rouvan kirjaa lukemassa keväisen, kukkivan omenapuun alla lintujen laulaessa ja lempeän merituulen puhaltaessa. Jotkin talot seisovat vielä vanhoilla kivijaloilla, ja talojen vanhat ikkunat herättävät suurta mielenkiintoa kurkistaa sisään. Pihat täyttyvät viinimarjapensaista, kukkapenkeista, pihakeinuista, luumupuista yms. mitä nykyisin harvemmin näkee.
  IMG_0803 IMG_0804
  Tästä kaupungista ei koskaan myöskään löydä suurempia ruuhkia tai väenpaljoutta (poikkeuksena Hamina Tattoo viikko :P). Kaupungissa tuntuisi asukkaita lähinnä olevan lapsiperheet, varusmiehet sekä eläköityvät ihmiset. Kaduilla on rauhallista, ja elämän meno tuntuu rennolta. Täällä voi valehtematta aistia maalaiskaupungin rauhan.
  IMG_0763
  Aivan kompakti kaupunki. Meren läheisyys, rauhallisuus, yksinkertaisuus ja historian kahina on tehnyt vaikutuksen tähän suurkaupungista tulleeseen seikkailijaan.
  Stay curious!
   

 • PikkukuvaViimeisen Praha viikon kunniaksi ajattelin lellitellä itseäni tutustumalla jo kauan haaveena olleeseen Belgiaan. Ajattelin, että Hollannistakin olisi mukava nähdä muutakin kuin Amsterdam.  Rotterdam kiehtoi, ja oli[…]

 • Tehtiin eilen pieni kävelyretki Karlstejniin, Karlstejnin keskiaikaiselle linnalle sekä kaupungin kalkkikivi kaivoksille. Kokonaisuudessaan reitti oli about 15 km, ja sisälsi kymmeniä ylä- ja alamäkiä. Nyt retkiläisillä on vähintäänkin 2 kertaa pyöreämmät takamukset tästä trekkauksesta.
  DSC_0638
  Aloitettiin reissu Prahasta junalla matkaten Trebanin pysäkille, josta alkoi kävelyurakan ensimmäiset kilometrit.  Junalippu näin Prahassa opiskelevalle maksoi eessun taassun n. 2€. Eikä varmasti sen kalliimpi  ole tavallisellekaan turistille. Karlstejn näytti ihanalta pieneltä ja söpöltä kylältä. Linnut lauloivat, ja vain muutama ihminen tuli vastaan toivotellen Dobry deniä. Reitti linnalle kulki peltojen ja metsän halki. Mukavaa vaihtelua pääkaupungissa tallailluun.
  IMG_0641
  Linna oli upea näky, mutta myös kova turistirysä. Turistikierrokselle linnaan ei lähdetty, koska kierrosaikataulut eivät sopineet päiväsuunnitelmiin. Kannattaa siis katsoa aikataulut etukäteen, jos linnakierros Karlstejnilla kiinnostaa.
  IMG_0644
  Jatkoimme matkaa lounaan kautta kalkkikivi kaivoksille. Linnalta kaivoksille on noin 3,5 km matka, eikä tälläkään matkalla pääse välttymään ylä- ja alamäkien vilkkaasta vaihtelusta. Reitti kulkee edelleen metsien ja peltojen kautta, tarjoten mukavia maisemia tasaisin väliajoin. Kaivoksia on muutama, joista Velka Amerika on suosituin ja kaunein kohde vierailla. Me löydettiin perille Mapy.cz sovelluksen kautta, johon latasin etukäteen offline kartan alueesta. Luontoreitit oli merkattu eri värein Mapy.cz:n karttaa sekä myös reitin varrella oleviin puihin.
  DSC_0632
  Paikan päälle pääsee myös bussilla, tai autolla. Mutta epäilen kokemuksen jäävän vajaaksi, jos tämän pienen trekkaus reissun linnalta kaivoksille jättää välistä. Kohteen saavuttaminenkin on mukavampaa pienen tuskailun jälkeen 🙂
  IMG_0655
  Meilläkin oli aluksi vaikeuksia löytää kaivoksen pohjalle, koska sinne ei tietenkään mitään järjestettyä reittiä vierailijoille ole tehty. Matka pohjalle kulki kaivoksen reunalla, pienillä hiekkaisilla poluilla, joista pelkäsi koko ajan liukastuvansa alas. Mutta alhaalla odotti lumoavan turkoosi allas, vailla raikastusta kaipaavia trekkaajia. Sinnehän oli päästävä. Matkan varrella oli myös teräslevyistä ja kangeista koottu jämerä aita. Aluksi sen ylittäminen tuntui vaikealta ja mahdottomalta, mutta sen ylitettyä fiilis oli vieläkin mahtavampi. Joku joka tämän aidan rakensi esteeksi, vain paransi meidän retkikokemusta. Mikään pulahdus ei ole tuntunut yhtä rentouttavalta kuin tämä. Olihan vesi kylmää pohjavettä, mutta aah. Olin taivaassa.
  IMAG1395
  ~ Stay curious! ~

 • PikkukuvaSe on jännittävää, miten elämä vie. Prahaan tullessa ja täällä ollessa elämä on kirkastunut silmissä. En tiedä, voi johtua mummoiän lähestymisestäkin, mutta stressin tunne on hävinnyt lähes kokonaan. Elämän ilo ja[…]

 • PikkukuvaErasmus elämä tuntuu melko ihanalta. Aivan kuin olisi hypännyt toiseen todellisuuteen. Vaikea kuvitella enää paluuta siihen elämään ja Suomeen missä oli ennen tätä. Täällä saa vahvan tunteen siitä, ettei halua[…]

 • PikkukuvaKun kouluaherrusta on takana rankat 1,5 kk, on aika nousta lentokoneeseen ja suunnata kohti etelään rakkaan harrastuksen, matkailun, pariin. Suuntana oli Italia, tuo pizzan ja pastan luvattu maa, jonka[…]

 • PikkukuvaLatailin hiukan kännyyn kertyneitä kuvia Instagramiin, ja yritän kunnostautua sillä saralla kesää kohden. Etusivulta löytyy linkki kamerakuvakkeen kohdalta, mutta tässä vielä suoralinkki teille @lsp_jensku: <a href="https://www.instagram.com/lsp_jensku/"%5B…%5D

 • PikkukuvaOon kipeenä. Joku Prahalainen kurkkutauti iskenyt, yskin keuhkoja nyt jo seitsemättä päivää putkeen. Kivasti verottaa tuota opiskeluintoa ja muutakin intoa. Peiton alla yritän selviytyä. Tsekkiläiset yskänlääkkeet[…]

 • Huh, kuinka aika rientää! Tuntuu, että kokemuksia tullut rekkakuormalla, sylintäydeltä ja ylipursuten. Orientaatioviikko ja ensimmäinen kouluviikko on ohi kiidetty. Ensimmäinen muuttokin jo suoritettu 😀 Tuntuu, etten tiedä mistä edes tarinan aloittaisi, kun on niin paljon kerrottavaa.
  Viikko sitten tuli reissattua pohjoisemmassa Tsekissä Erasmuslaisten kanssa. Ensimmäinen reissu tehtiin Libereciin, jossa pääsimme tutustumaan Svijanyn panimoon (perustettu 1564). Muutamia panimovierailuita on tullut tehtyä Saksan maalla, mutta tämä meni ehdottomaksi ykköseksi. Svijanyn suodattamaton olut suoraan tankista +4 asteisena ei jättänyt kylmäksi 🙂 En usko maistaneeni sen parempaa olutta koskaan ennen. Tuliaisina mukaan lähti Svijanyn 450 vuoden juhlaolutta.

  Liberecin loppureissu rentouduttiin Hotel Babylonin kompleksissa. Mulla oli voittoputki päällä, koska vedin voiton niin Laser Tagissa kuin keilauksessakin! Sehän nyt tiedettiin, että osaan keilata. Mutta että ihan lasersotakin onnistuu, nice! Päästiin myös pulikoimaan Aqua Parkiin, jonka saunaosastoa odottelin innolla. Olihan se hienoinen pettymys, kun menin 80-asteiseen saunaan eikä siellä saanut heittää kiukaalle vettä 😀 Kaipa ne seuraavat kunnon löylyt saa sitten kesällä mökkisaunassa.
  Toinen reissu tehtiin Deteniceen. Ensimmäinen vierailukohde oli Bohemian paradise UNESCON Geopark, jossa oli muinaisen kivilinnan rauniot. Aivan mahtavat maisemat! Jos pienimuotoinen patikointi kiinnostaa Pohjois-Tsekissä, suosittelen tutustumaan kohteeseen.
  IMG_0315
  IMG_0327 IMG_0328
  Virkistävän patikoinnin jälkeen päästiin tutustumaan Detenicessä sijaitsevaan keskiaikaiseen keskukseen, jossa myös illastimme ja majoituimme. Medieval Hotel oli enemmän kuin uskalsin edes ajatella! Se tosiaan oli kuin keskiajalta, ja aivan pilkun päälle toteutettu ympäristö.
  Valaistus oli hoidettu kynttilöin, sisustus eläinten nahoista, suihku kastelukannusta, wc ulkohuussi tyyliin, peitot ja tyynyt untuvatäytteillä, rakenteet isoista hirsistä.. Todella upea paikka! Täysin erilainen hotelli missä olen ikinä ollut.
  Illalla pääsimme keskiaikaisen tavernan illallispöytään. Menussa oli tarjolla lihaa, lihaa ja lihaa 😀 Otin ajan hengen mukaisesti 900 g possun ribsejä ja talon oman panimon olutta. En ole ennen törmännyt mixed beeriin, mutta ilmeisesti Tsekin panimoilla on tapana tarjota myös sekoitettua vaihtoehtoa; puolet vaaleaa ja puolet tummaa olutta. Tämä ei ole edes hullumpi vaihtoehto, sillä Tsekin vaaleat oluet ovat mielestäni usein runsaasti humaloituja ja tummat taas makeampia. Sekoitus on hyvässä balanssissa näiden ominaisuuksien suhteen, ja maku on loistava! Aijai, toivottavasti kuola herahti kielellä. Mulla ainakin näitä muistellessa 😛
  12029738_10205833188009011_1806910240903677536_o
  Päivä oli loistava, ja porukkakaan ei olisi voinu paremmin yhteen pelata! Tästä oli hyvä aloittaa valmistautuminen ensimmäiseen kouluviikkoon.
  Pieni mu12788578_10153906362688361_1344537649_orhe vain odotti asuntolalla, jonka olin havainnut perjantaiyönä. Nimittäin bed bugit! Olin saanut puremia jo jonkin aikaa, mutta en osannut yhdistää näitä ennenkokemattomaan ötökkään. Pääsimmekin heti kämppiksen kanssa pesemään pyykkiä, ja valmistautumaan myrkytykseen. Bed bugi havainto vei vähän turhan paljon huomiota ekalta kouluviikolta. Asuntolan henkilönkunnan kanssa asioiminenkaan ei tuottanut läheskään aina haluttua tulosta, emmekä oikein saaneet kunnolla informaatiota huoneen myrkytyksesta tai muista jatkotoimenpiteistä.
  Sain hyvän tarjouksen omasta huoneesta erillisessä asunnossa, johon päätin lopulta tarttua. Pääsin siis heti ensimmäisen kolmen viikon sisään uudessa kaupungissa vaihtamaan asuntoa 😀 Voitte siis uskoa, että tekemistä ja kokemista on tullut sen verran ettei meinaa perässä pysyä. Nyt asustelen noin 20 minuutin päässä yliopistolta. Kotikatukuvaa vasemmalla.
  Nyt mahtuu kyläänkin 🙂
  Koulu alkoi mukavasti; opettajat puhuvat erittäin hyvää englantia, suurin osa kursseista vaikuttaa mielenkiintoiselta ja luvassa on paljon opintoja projektien parissa! Tätä olen oikeasti odottanut, että voi keskittyä yhteen projektiin ja oppia sen kautta asioita. Katsotaan miten se toimii, ja kuinka se tuottaa tulosta.
  12772925_10153906363188361_118822701_oPientä alkuhäikkää kurssien rekisteröitymisessä, s-postissa yms. järjestelmissä on, mutta näyttäisi nekin tässä lähtevän selviämään. Jouduin jättämään yhden projektikurssin pois, koska tietotaitoni ei riittänyt sen pohjaksi. Vähän harmitti, mutta sain sen kuitenkin paikattua muutamalla muulla kurssilla. Hiukan ottaa aikansa tottua englanninkieliseen opetukseen ja englannin kielisiin termeihin, joita ei ole ennen kuullut. Mutta siksihän täällä ollaan! Oppimassa! 🙂
  Ps. Täällä on ihan huippua! Terkkuja tutuille!
  DSC_0100
  Stay curious!

 • PikkukuvaDobrý den!
  Eka viikko loistokkaasti takana vaihto-opiskeluja, plakkarissa monta uutta kaveria sekä kokemusta uudesta asuinpaikasta. Alkuhälinät jatkuu vielä tämän viikon orientaatio-ohjelman puitteissa.
  <a href="http://finderskeepers.matkablogeja.fi/wp-content/uploads/sites/141/2016/02/IMG_0248-e1455653362909.jpg&quot; rel="attachment[…]

 • Maanantaina istun lentokoneeseen kahden kapsäkin kanssa, ja körrööttelen kohti Prahaa. Hieman on elimistö sekaisin ensinnäkin mahtavasta Kuuban matkasta, jet lagista, muuttotohinoista, yms pienestä. Pari edellistä päivää on mennyt maatessa, ja hoitaessa käytännön järjestelyitä.
  Vaihto-opiskeluaika jännittää, ja mielessä pyörii ainakin 150 asiaa kerralla. Nukkumaan mennessä niiden pyörittely mielessä tuntuu onnistuvan enemmän kuin hyvin, ja yöunoset usein siirtyvätkin päiväunosiksi. Lähtiessäni jätän Suomeen miehen, kissan, läheiset, ystävät, tutun kaupungin, pienen kaksion, pehmeän täkkini… muutamia mainitakseni. Vastassa minua odottaa uusi ja jännittävä kaupunki, koulu, kaverit, kämppis….ja vaihto-opiskelijan arki. Jännitys ja innokas odotus valtaa tehokkaasti tämän uteliaan tytön mielen!
  IMG_6414
  Vielä olisi muutama ennakkotehtävä ennen vaihto-opiskelujen alkua, joista viimeisimpiä ajattelin viimeistään ensiviikolla pyöräyttää kasaan. Ennakkotehtäviä on noin 6 kpl, jotka kaikki osaltaan valmistavat vaihtoon lähtöä sekä eri kulttuuriin siirtymistä ja siihen tutustumista. Tein myös tänään kielitestin, jota verrataan vaihdon jälkeiseen kielitestiin. EU haluaa pitää kirjaa, miten vaihto-opiskelu parantaa lähtijöiden kielitaitoa. Tämä onkin oiva tapa seurata opiskelijoiden edistymistä! Sain itse tulokseksi C1, mikä on oma henkilökohtainen ennätys kielitasotesteissä! Olen tyytyväinen, ja vaihdon yhtenä tavoitteena onkin parantaa tuota tulosta C2:een. Huonoiten testissä meni sanasto-osio, joka on aina ollut heikoimpia puoliani kielissä. Mutta tästä parantamaan!
  kielitasoC1
  Mulla on määränpäässä jo tiedossa Buddy, joka tulee vastaan lentokentälle sekä opastaa perille asuntolaan. Buddy auttelee käytännön asioissa, ja näillä näkymin päästään myös yhteisen harrastuksen, kiipeilyn, parissa tapaamaan! Ensimmäinen kiipeilykaveri jo blakkarissa, aika hyvin 😀 Odottelen innolla minkälaisia kiipeilymahdollisuuksia Praha tarjoaa, ja toivottavasti keväällä pääsee tutustumaan kalliokiipeilyn saloihin.
  Loppuaika Suomessa menee siis lähinnä akkuja lataillessa, ja suomilomasta nauttiessa ystävien ja läheisten kanssa. Nyt suoritan eräänlaista ennakkotehtävää ja tutustun Spotifyn kautta tsekkiläiseen musiikkiin! 😀 Tästä se lähtee.
  ~Stay curious!~

 • Nancyä muistellaan lämmöllä jatkossakin! 🙂

 • Havanna
  Tulimme viettämään loppulomamme Havannaan kahden Cienfuegosissa vietetyn yön jälkeen. Päätimme majoittua nyt vanhan Havannan puolelle, koska kuulimme matkan varrella sen olevan the mesta. Vanhan Havannan puolella on paljon tarjontaa turisteille, ja myös tämä, Trinidadin tapaan, on Unescon maailmanperintökohteita. Kadut ovat suht kapeita, ja arkkitehtuuria on kiva katsella. Välistä saattaa bongata mielenkiintoisen kattoterassin täynnä ruukkukasveja tai vain paikallisten parvekkeilta pyykkipäivän merkkejä. Koska täältä saat kaiken mitä turistina voit odottaa saavasi, myös katukauppiaat ovat iskeneet hampaansa tälle alueelle. Muutaman päivän kuljettuamme saimme tarjouksia loputtomiin takseista, sikareista, paladar ravintoloista, musiikkiesityksistä ja ties mistä. Tämä alkoi tuntumaan jopa hieman pakkopullalta loppuajasta.
  12540940_10153831943718361_8826246776609166567_n
   Kuubassa ravintolat jakaantuvat valtion omistamiin ravintoloihin sekä paladareihin eli kuubalaisten pyörittämiin ravintoloihin. Paladareista saa todennäköisemmin parempaa ja rakkaudella tehtyä ruokaa, kuin valtion omistamista. Kokeiltuamme molempia totesimme sen olevan enemmänkin kokista kiinni, kuin ravintolan omistajasta 🙂 Ja mikään ei edelleenkään voittanut Nancyn lobstereita Viñalesissa.
  DSC_0028_3
  Obispon kävelykadulla toteutimme opaskirjan ohjeen mukaisesti bar dippingiä, ja se kannatti! Näimme kolme todella miellyttävää bändiä, joimme rommia ja nautimme hymyillen. Tästä pidin eniten vanhan Havannan tarjonnassa. Muualla Kuubassa elävä musiikki toistaa tiettyjä biisejä, joista jäi melkoinen korvamato Suomeen tullessa, mutta Obispon katubaareissa sai kuulla myös muita kappaleita. Arvostan myös sitä, että useimmat kahvilat ja ravintolat eivät soita tallennettua musiikkia. Elävän musiikin kuuleminen ja näkeminen joka paikassa on nautinnollista 🙂 Ihmisläheisempää. Pääsi vaihtamaan hymyjä!
  12597008_10153835755963361_306550759_o 12636830_10153835756023361_258611323_o
  Havannan malecon eli rantakatu on myös näkemisen arvoinen. Aallot lyövät melko mahtavina vasten rantavallia, useimmiten jopa yli huokuen. Matkan aikana saimme nähdä, kuinka vesi merestä oli tulvinut rantakadulle. Ja uutisista luimme matkan jälkeen, että näin oli tapahtunut uudelleen vielä suuremmassa mittakaavassa. Mutta kuivalla kelillä rantakatu ja majakan vastainen ranta on huikeaa katseltavaa pienelläkin merenkäynnillä.
  DSC_0020_4 DSC_0019_3
  Matkafiilikset ovat hiukeat! Saimme nähdä todella paljon pienessä ajassa, erilaista Kuubaa. Mahtavaa luontoa, Unescon perintökohteita, elävää musiikkia, aurinkoisia rantahietikoita, hyvää ruokaa, ihania ja vähemmän ihania ihmisiä, opimme puhumaan espanjaa! Saimme myös nähdä miten erilainen maailma Kuuba on. Välillä köyhyys ja likaisuus sekä asioiden monimutkainen toteutustapa ärsytti ja jopa yllätti. Loistetta ja kiiltoa näki harvassa paikassa, ja jos näki, se ei oikein sopinut ympäristöön.
  Vaikka kävimmekin monessa kaupungissa, matkanteko ei tuntunut missään vaiheessa rasittavalta eikä kiireiseltä. Vietimme kaupungeissa sen ajan mikä tuntui hyvältä, ja siirryimme seuraavaan mielenkiintoiseen kohteeseen. Ennalta emme tienneet tekemäämme reittiä, vaan se oli aivan spontaanisti päätetty matkan varrella.
  Kalliskaan maa ei mielestämme ollut, suurin osa budjetista menee majoitukseen ja kuljetuksiin. Melko vähän Kuubassa onkin ostettavaa. Paljon on saatavilla turistikojukrääsää, joka on yleensä kaikki kierrätettyä materiaalia. Muut kulut menevätkin syömiseen, juomiseen ja nähtävyyksiin.
  Vajaan parin viikon kuluttua alkaakin jo uusi seikkailu vaihto-opiskelujen parissa Prahassa!
  Siihen asti!
  Stay curious!

 • Trinidad
  Pääsimme kätevästi yhteistaksilla Viñalesista Trinidadiin, kotiovelta kotiovelle 8 tunnin matkustamisen jälkeen. Osa tästä matkasta taittui erittäin erittäin huonokuntoisella amerikanraudalla, joten taksin lupaamaan kuuteen tuntiin oli vaikea yltää. Mutta tässäkin tapauksessa pääsimme vielä auringon laskun aikaan nauttimaan casa particularimme kattoterassista.
  IMG_0185
  Trinidad on Unescon maailmanperintökohde, ja aivan uskomattoman kaunis vanhan tyylinsä säilyttänyt pikku kaupunki. Rakennukset ja kadut mukailevat 1850-luvun aikaa, mutta erittäin kauniisti huoliteltuna. Kaupungin katot ovat oranssia tiilikatetta, joka on piste iin päälle kaupungin kauneudessa. Kaikkien katujen mukulakivitys on voinut olla joskus kova homma, mutta ainakin se kestää!
  IMG_0210
  Trinidad oli selvästi kaikista kuumin kaupunki lämpötilaltaan. Ylimmäinen kuva on otettu keskipäivän aikoihin, jolloin kadut olivat tyhjentyneet auringon porottavasta kuumuudesta. Tuossa kuvassa istumme RinTinTin nimisen ravintolan kattoterassilla, ja kuuntelemme 3 henkisen kuubalaismuusikon musisointia. Kaupunki nimittäin täytti 502-vuotta, ja juuri tähän aikaan vietettiin kulttuuriviikkoa. Koko kaupunki sekä jokaikinen ravintola olivat täynnä elävää musiikkia. Menit minne vain niin aina näit muusikon tai korviisi kantautui rytmikapuloiden ja marakassin ääni. Emmepä olisi voineet parempaan aikaan kaupunkiin saapua! Eräänä iltana lähdimme seuraamaan kaukaa kuuluvaa musiikkia, ja päädyimmekin juhlijoita täynnä olevaan keskuspuistoon. Keskuspuiston aukiolle oli viritelty lava sekä massiiviset äänentoistolaitteet, ja taaempaa sai olutta yhden euron hintaan. Lavalla nähtiin esiintyjiä lapsesta vaariin tanssin ja laulun parissa. Tunnelma oli riemukas ja mukaansatempaava.
  Trinidad kaupunkina oli superromanttinen. Menkää tänne kaikki lemmenparit ehdottomasti! Kaupunki on kuin suoraan elokuvista, varsinkin iltaisin. Turisteja on, mutta sopivassa suhteessa paikalliseen elämään sekoittuneena.
  Casa particularimmekin oli selkeästi tasokkaammassa kunnossa kuin edelliset majoituspaikkamme. Hintaanhan tämä ei kuitenkaan vaikuttanut, vaan Kuubassa vakiohinta yöstä kahdelta oli 30 CUC (eli noin 30 €). Hosteillamme oli mahtava katuikkuna, jossa asusteli pieni musta lintu. Tuon linnun lauluun heräsin joka aamu hymyillen. Toki kävi sääliksi toista, varmasti olisi siivet hamunneet sinisen taivaan kantamaksi.
  DSC_0053
  Trinidadin lähistöllä kurkistimme myös läheisen rannan, johon useimmat turistit tuntuivat kulkevan vuokratuilla pyörillä. Käytimme kuitenkin tutuksi tullutta yhteistaksia, ettei loma ihan urheiluksi päässyt muuttumaan. Rannalla oli rauhallista, turkoosi vesi, upea vuoristoinen maisema kaupunkiin päin sekä pieni virvokkeita myyvä kolmen hombren kopla.
  Trinidadin yksi mainostettu nähtävyys on  kaupungin laidalle sijoitettu luoladisko. Luonnontilaiseen luolaan on rakennettu portaat alas, sekä kaikki tarpeellinen diskolle kuten baaritiski, tanssilattia, iso tv-ruutu ja saniteettitilat. Olihan se erikoinen kokemus, jortsuta nyt luolassa discojumpan keskellä 🙂
  Cienfuegos
  DSC_0069
  Kolmen yön jälkeen Trinidadissa matkamme jatkui hostimme pongaamalla kyydillä Cienfuegosiin. Edellisenä iltana emme nimittäin olleet täysin varmoja seuraavan päivän taksikyydistämme. Emme voineet kuin ihmetellä, kun hostit järkkäsivät pika pikaa kyydin meille. Kuubalaiset ovat tottuneet saamaan asiat järjestykseen tavalla tai toisella, eivätkä jätä pulaan apua tarvitsevia. Hieno asenne!
  Cienfuegosiin, Kuuban Pariisiin, pääsimme hyvissä ajoin jo aamupäivästä. Aikaa oli siis koko päivä tutustua kaupunkiin. Cienfuegos näytti jo selvästi uudemmalta kaupungilta, mutta silti rakennukset olivat koristeellisia. Turisteja tässä kaupungissa oli vähemmän kuin Trinidadissa, ja olikin hassua kävellä kadulla lähes ainoastaan kuubalaisten keskellä. Olimme kuulleet, että rantakatu olisi käymisen arvoinen. Totesimme väitteen kuitenkin vääräksi, kun saavuimme sitä käveltyämme melko hiljaisen rantakadun päähän. Tänne oli sijoitettu viiden tähden ökyhotelli, jonka pihalla keikisteli hieman varakkaammat turistit. Tämän pienen pettymyksen lisäksi, jouduimme polkupyörätaksin huijaamaksi. Emme paljoa hävinneet (3€), mutta paha maku jäi epärehellisyydestä.
  Cienfuegosissa on Thomas Terryn teatteri, rakennettu 1880-luvun lopulla. Poikkesimme sisällä, ja teatterin kalusto oli todella vanhaa. Oli kuin olisi astunut vanhaan tarinaan, ja aistinut sen täysin. Teatteri on edelleen käytössä, ja näytöksiäkin olisi ollut tarjolla.
  DSC_0058 DSC_0057 DSC_0061
  Kaupungista olisi ollut mahdollisuus päästä käymään vesiputouksilla tai rannalla, mutta päätimme viettää kaupunkilomaa kävellen, ihastellen kaupunkia, illastaen ja kuunnellen elävää musiikkia. Poikkeuksellisesti törmäsimme alla olevan kuvan terassilla tyttöjen huilubändiin, tämä oli erikoista vaihtelua aiemmin tapaamiimme bändikokoonpanoihin.
  DSC_0076
  ¡Hasta luego!

 • PikkukuvaKuuba on nyt suoritettu, ja takana mahtavat kaksi viikkoa tapahtumarikasta reppureissausta! Kokonaisuudessaan reissu kiersi Havanna – Viñales – Trinidad – Cienfuegos – Havanna reitin, mutta kaupunkien rikkaasta[…]

 • Syyslukukausi on nyt paketoitu kasaan, ja on aika aloittaa loma!
  Ensin vietetään Suomen joulut sekä vuoden vaihdokset pois alta, ja sen jälkeen suunnataan 19 tunnin lennolla ja kahdella koneen vaihdolla Väli-Amerikan saarelle nimeltä Kuuba! Karibian tuulten helliteltäviksi, aaah. Matkaa taitetaan 2 viikkoa, ilman sen suurempaa etukäteissuunnitelmaa. Tämä tulee olemaan pienoinen riski high seasonin aikana, mutta sitäkin mielenkiintoisempi! Tarkoitus on päästä näkemään Kuuban elämää, maistaa rommia, kuunnella ällistyttävää jazzia livenä ja sukeltaa Karibian koralliriutoille Ü Cant wait!
  Kuubassa vuoden ensimmäistä päivää  juhlitaan Fidel Castron voittoa -59. Päivä merkitsee kansalle vallankumouksen riemuvoittoa. Emme aivan kerkeä pääpäivänä mestoille, mutta jälkimainingeille nyt viimeistään.
  kuuba
  Majoitusta haemme casa particulareista, joissa pääsemme toivottavasti tutustumaan myös paikallisten elämään ja ajatuksiin. Olemme opetelleet jo perusfraaseja espanjaksi, ettei kielellinen anti jää vain englannin varaan. Tämä taito tulee varmasti myös olemaan eduksi Iberian lennoilla, joista olen lukenut palvelun tulevan vain espanjan kielellä.
  Viisumit on haettu ja maksettu Kuuban suurlähetystöltä, ja rokotukset ovat kunnossa! Pari viikon päästä reppu selkään ja menoksi!
  Buenas tardes!

 • Nnimetönyt se on 100 % varmaa; minut hyväksyttiin Tsekin teknilliseen yliopistoon Erasmus ohjelmaan vaihto-opiskelijaksi. Czech Technical University eli CTU sijaitsee Tsekin pääkaupungissa Prahassa. CTU on vanhimpia teknillisiä oppilaitoksia Keski-Euroopassa, ja se onkin perustettu jo vuonna 1707! Koulu on Tsekin isoimpia koulutuslaitoksia, ja CTU:lla opiskeleekin lähemmäs 25 000 opiskelijaa. Yli puolet enemmän kuin Tampereen ammattikorkeakoulussa, jossa opiskelen tällä hetkellä rakennustekniikan insinööriksi. Jännittävää päästä näkemään minkälaista opetusta tulen kokemaan Keski-Eurooppalaisessa tekniikan oppilaitoksessa! Mitä luennot, opettajat, opetusmenetelmät ovat verrattuna Suomen ammattikorkeakouluun? Mitä uutta opin rakennustekniikasta? Eroaako rakentaminen huomattavasti Suomen tavoista?
  Praha on jo tuttu vuoden 2012 keväällä tehdyltä muutaman päivän kaupunkilomalta, jolloin ihastuin kaupungin yltiöimäiseen kauneuteen. Matkalta muistan ainakin mahtavan komeat rakennukset, trdelníkit ja Becherovkan.
  522276_10150744200413361_1140916821_n                                         544588_10150744203198361_1959161224_n
  On ilo päästä kokemaan ja näkemään sen jokapäiväistä elämää itse asukkaana. 1,3 miljoonan asukkaan metropolialue on entuudestaan tuntematon ympäristö elää, ja odotankin innolla miten tulen viihtymään suurkaupungin vilinässä Keski-Eurooppalaisissa tunnelmissa. Mitä luulette, pärjääköhän siellä? 😉
  485304_10150744202583361_1405910339_n
  Ensimmäinen asia minkä tein hyväksymiskirjeen luettuani oli asuntolan bookkaus. Mietin pitkään valitsenko koulun asuntolan vai kimppa-asunnon yksityiseltä vuokranantajalta, mutta päädyin koulun asuntolaan lähinnä muiden Erasmus-opiskelijoiden takia. Uskon, että Erasmus-porukan läheisyys myös asumisen merkeissä on tärkeä osa vaihtokokemusta. Toivotaan siis, että myös muut Erasmus-opiskelijat ovat bookanneet huoneen koulun asuntolasta!
  Vielä olisi listalla liuta käytännön asioita hoidettavana. Pankki, puhelin, vakuutukset, Kuuban matka, muutto… Kyllä! Suunnitelmissa on vielä uhkarohkeasti käydä ennen vaihtoaikaa tutustumassa Amerikan mantereeseen ja Kuubaan. Alkaakin jo nämä Suomen harmaat ja märät kelit olla nähty. Reissua odottelen jo innolla, ja siitäkin on luvassa maistiaisia blogissa!
  Stay curious!

 • Laitan tämän ihka ensimmäisen matkablogini pystyyn, koska haluan jakaa matkoillani kohtaamiani oivalluksia ja aatteita. Jokainen matka on retki uuteen. Pidän matkustamisesta juuri siksi, että siitä oppii valtavan paljon. Itsestäsi, matkaseurueesta, kohdemaasta, maailmasta…lista on loputon. Matka antaa huikean paljon enemmän kuin mitä se ottaa. Eikä sitä sinulta kukaan koskaan voi viedä pois.
  1932581_10152776105638361_5811974371318219020_o
  Finders keepers, eli Löytäjä saa pitää pysyy uteliaana maailmalle, sen ihmisille ja erilaisille tavoille ja ympäristöille. Se janoaa oppia ja kokea uusia asioita. Mikä olisikaan parempi keino tähän, kuin omilla kantapäillä tallatut seikkailut? Matkakokemuksethan ovat hyvin henkilökohtaisia aarteita, joita ei voi myydä edes pahimman rahapulan iskiessä. Ne lämmittävät sinua sateisina syysiltoina, ne innostavat sinua laiskimmalla hetkellä. Löytäjä saa pitää kunnioittaa matkustamista elämää avartavana ja rikastuttavana kokemuksena. Sinäkin voit löytää ja pitää matkakokemuksesi loppuelämäsi ajan vain ja ainoastaan itselläsi.
  ~ Stay curious! ~

 • Lataa lisää