Selaat arkistoa kohteelle Kosovo.

neljäs päivä 27.4.

1.5.2018 Yleinen

Nätti päivä jatkuu ja tekstiäkin tulloo kuhan jaksan, ensin pitää editoida nuo videot ja kuvat pitää muokata tänne sopiviks, siis pienentää pikselit murto-osaan. Oon ostanu liian hyvän kameran ???

 

Paikallinen Rambla, mitä mekin rampattiin joka päivä ess taas

Paikalliset fomulat jossa ilmeisestikään ei tasotuksia tunneta.

 

 

Kolmas päivä Kosovossa

26.4.2018 Yleinen

Aamulla lähdettiin käymään museossa, joka oli talo, jossa joku perhe oli asustellut aikas kauan. Kun oli alueella alkanut tulla poliittisesti epävakaat ajat, oli koko porukka, tässä tapauksessa 35 henkilöä, lähtenyt pakosalle Turkkiin. Ja vuosi oli ollut 1956. Tämä oli ainut hyvin säilynyt tuon sjan talo ja sitä oli tietty pikkasen entisöitykin.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia olivat esim pesuhuone lämmitettävine vesineen sekä lämmotysjärjestelmä ylipäätään. Kyllä ovat olleet kekseliästä porukkaa. Kuvia tulleepi kun kotia pääsen.

Tuota punasta ku klikkaa, saapi lisäklikkauksella kuvii

Loppupäivänä kuhan kierreltiin ja ihmeteltiin lähitienoota ilman sen kummempaa määrän päätä.

 

Ruuan hinta ravintoloissa edelleen meikeläisittäin halpaa, joten inflaatio ei ole näin lyhyessä ajassa muuttanut sitä.

Muutenkin hintojen seurailu helppoa, kun käyttävät euroja, vaikka ei olekaan EU-maa.

Ja lämmintä on, 25-26 astetta.

Toinen päivä Pristiinassa

25.4.2018 Yleinen

Hotellimme aamupala on ihan perus ok.

Sillä jaksaa pitkälle iltapäivään. 

Siinä sitten mahat täynnä lähdettiin aivan vieressä olevaan museoon.

Juurikin remontoitu rakennus tarjosi Kosovon historiaa kuvin ja esinein. Lisäksi alueelta tehdyistä kaivauksista oli koostettu hieno videoesitys.

Oikealla kuva museosta öyvalaistuksessa.

Nykytekniikalla oli tehty rakennuskopleksesta havainnekuvituksia, miltä ne ovat oletettavasti aikoinaan näyttäneet. Upeaa oli katsella.

Kosovon historiasta paljonkin katsottavaa, joka avasi ainakin minun silmät apposen auki tapahtumista.

Etenkin sota Serbian kanssa oli aiheuttanut valtaisan pakolaisliikkeen.

 

 

Osa näistä asesta, miekoista sekä tikareista olivat aika vanhoja.

 

 

 

 

 

Tämä työ pysähdytti.

Se on tehty niiteillä.

Piti oikeesti mennä aivan nenä kiinni, että tajusi jutun.

 

 

 

 

 

Kaiken kukkuraksi tämä kaikki ilmaiseksi.

Niittipyssyn kuva olikin sivussa, ettet heti huomaisi sitä ja ”paljastaisi” jujua.

Siitä jatkettiisoppeillen niin kaupoissa kuin basaarialueella. Täällä on oikeesti kaikki halpaa.

Matkalla takaisin hotellille käytiin kaffella ja limulla. Meinattiin pyörtyä,  kun lasku pyydettiin ja satiin. 1 €. Siis kahvi ja limu. Pöytiin tarjoiltuna. Huh heijaa.

Vieläkin jäljellä, tosin vähän, sodan jälkiä. Hyvin ovat saaneet korjattua paikat.

Nuo bussit olivat kivan näköisiä. Niiden liikkeistä, linjoista eikä pysäkeistä ottanut Erkkikään selvää, puhumattakaan Kippari ja Madam, joten tyydyimme apostolin kyytiin.

Pienen huilin jälkeen lounaalle lähistön kuppilassa ja sit semmoset rapiat 10 000 askelta kiertelyy ja katseluu. Madam osti lenkkarit ja mä pari t-paitaa.

Olivat juuri saaneet valmiiksi katedraalin, nimeä en muista, mutta upea oli pytinki, Kyllä kirkoilla on rahaa.

Lämpöä viel kuudelta illalla kappo-kelin verran.

Nuo terassikahvilat olivat upeita ja edullisia piipahtaa kaffelle ja jädelle, kun jalat tartti pienen lepohetken.

 

 

Pääsääntöisesti suht siistiä, mitä nyt sivukujilla roskia. Lisäksi sivukujilla aika rötisköjä taloja vielä, mutta selkeesti yrittävät korjata tai uudisranentaa minkä talous antaa periksi. Onhan tämä kuitenkin yksi euroopan köyhimmistä maista, että siihen nähden kaikki ok. Muistee vaikka Tallinnaa vielä kymmenen vuotta sitten, miten oli rötisköitä heti sataman vieressä.

 

Illalla löydettiin hyvä ravintola. Musiikki oli ehkä pikkasen turhan kovalla mutta ruokalista oli monipuolinen, joten jäätiin. Madan otti kanaa ja minä pihvin. Annokset isoja ja todella hyviä. GizziGrill oli todella käynnin arvoinen. Paikallisittain ei ehkä ihan halvin,  mutta meikeläisittäin halpa, n 25 € juomineen. Yksi parhaista pihveistä ikinä.

Kyl nyt kelpaa täyden mahan viereen köllähtää.

 

Vielä on nähtävää paljon.

 

”Lomalle”

24.4.2018 Yleinen

Näin eläkeläisenäkin voi ja kannattaa lähteä lomalle. Onhan se vaihtelua arkielämään, kun kotoa pikkasen kauemmaksi lähtee.

 

Tällä kertaa kohteemme ehkäpä ei niin tuttu,  Kosovo ja Pristiinan kaupunki.

Ja koska emme halunneet lähteä julkisilla, niin kentän parkkihallista on syytä ottaa kuva, löytää auton helpommin. Kas kun ei riitä että tietää kerroksen rakennuksen lisäksi. Tässäkin kerroksessa muutama sata autoa.

 

Lento lähti melkdin ajallaan, vartin myöhässä. Osasyynä saattoi olma matkustajien tottumattomuus. Lentoemot joutuivat neuvomaan suurinta osaa matkailijoista. Mihin pitää laittaa laukut ja reput, missä asennossa penkki tai tarjoilupöytä jne. Meille ihan perusasioita, mutta nyt kone oli täysi ja suurin osa ilmeisesti Kosovolaisia. Eivät olleet lennelleet, osa ei koskaan aikaisemmin. Sen kuulin eräältä n 25v naiselta vessajonossa, kun ei ymmärtänyt merkkivalojen tarkoitusta.

 

 

Norweigian on ainut, joka tekee suoria lentoja Helsingistä Pristiinaan, kaksi kertaa viikossa, ja kuulemma aina lennot täysiä. Asuuhan Suomessa liki 10 000 Kosovo-Sebia-Albania seudulta lähtenyttä siirtolaista.

Lisäksi lapsia oli paljon jotka sekä nousussa että laskun aikana järjesti oman ohjelman. Sinfonia oli melkoinen.

Keli oli kotimaassa kolea ja sateinen,  toisin kuin Kosovossa, aurinko pilvettömältä taivaalta toi kesäisen lämmön meille, 26 astetta.

Taxilla huristeltiin hotellille, semmosella vanhalla Opelilla, jossa ei ollut edes ilmastointia. Eipä kustantanutkaan kuin 20 € matkan kestäen yli puolituntia.

 

Hotelli ihan ok. Kaikki nyt tapaamamme ihmiset erittäin ystävällisiä. Positiivinen alkykokemus. Toivottavasti pöhinä jatkuu.

Kuvat tulee kunhan saan mulkattua,  ovat liian ”isoja” nyt.

Pieni lenkki majoittumisen jälkeen läheisellä keskusta/kävelykadulla, jossa ravintola poikineen täynnä ihmisiä. Tekevätkö nää töitä ollenkaan?? Ensi vilkaisu hintatasoon oli jopa sokeeraava,  näinkö halpaa.

Piti käydä vaatteita vähentämässä välillä ja sit välipalalle,  pikkusalaatti, pienet jauhelihapihvit ja leipää maksoivat peräti 6€ kivennäisveden kera. Ja oli erittäin maukasta.

Jälkkäriksi kävelykadun ravintolassa kahvin ja kaakaon sivuun isot, siis isot kakkupalat. 5.90€.

Nyt sit pieni huili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illalliselle lähdettiin kävemykadun varrella olevaan Metropol ravintolaan ja oikeen sisälle, liinoitettuun pöytään. Sisustuksesta päätellen, paikka on keskitasoa kalliimpi ja niin oli. Ruuat, ruokajuomat ja Madamelle vielä näkäräinen sekä mulle kahvi, teki jopa 18 €. Olipa kallista !!!!!

Öitä